КЛАСТЕРНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЛАНЦЮГІВ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР: МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ - Ковбаса, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади та практичні можливості застосування кластерного підходу до організації ланцюгів доданої вартості олійних культур в Україні. Обґрунтовано доцільність впровадження гібридної кластерної моделі, що поєднує регіональну та інноваційну компоненти. Визначено механізми збільшення доданої вартості на кожному етапі виробничо-переробного ланцюга через синергетичну взаємодію учасників кластера, реалізацію концепції промислового симбіозу та колективного брендингу. Встановлено, що кластеризація галузі здатна підвищити продуктивність на 15–25%, скоротити втрати при зберіганні та розширити асортимент продукції з високою доданою вартістю. Запропоновано структуру управління кластером та визначено інституційні передумови його ефективного функціонування в умовах євроінтеграції та повоєнного відновлення.