ІНСТРУМЕНТАРІЙ МОДЕЛЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ДЛЯ ЦІЛЕЙ БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Мороз, Роман (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті визначено актуальність впровадження системного підходу до безпекоорієнтованого управління підприємствами із застуванням інструментарію економіко-математичного моделювання для покращення стану економічної безпеки та досягнення цілей сталого рівня розвитку підприємств. Визначено, що високий рівень якості безпекоорієнтованого управління можливо досягти за застосування інноваційних методів та підходів, застосування економіко-математичного інструментарію до оцінки та прогнозування рівня економічної безпеки. Апробовано провідні підходи до прогнозування (сценарне прогнозування), моделі (лінійна пряма, логарифмічна, поліномінальна з різними ступенями) на прикладі аграрного підприємства Черкаської області та визначено схильність підприємства до погіршення рівня економічної безпеки до критичного та доведено актуальність впровадження безпекоорієнтованого управління для оптимізації рівня економічної безпеки.