КРИПТОВАЛЮТИ У СУЧАСНІЙ СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ: МАКРО- ТА МІКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ - Боркович, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2026)
Дослідження присвячене комплексному аналізу ролі криптовалют у сучасній світовій економіці через призму макро- та мікроекономічних процесів. Капіталізація ринку перевищила 3,2 трлн дол., а обсяг транзакцій у стабільних криптовалютах досяг 27,6 трлн дол., перевищивши Visa та Mastercard. Досліджено макроекономічний вплив: криптовалютні шоки пояснюють 18% варіації цін акцій, 27% волатильності товарних ринків та 18% похибки прогнозування інфляції. Розглянуто інституційну адопцію: 228 компаній утримують активи на 109 млрд дол., схвалено Bitcoin ETF. Розкрито феномен України як світового лідера за інтенсивністю використання криптовалют на душу населення, отримання 212 млн дол. донатів під час війни та формування державного резерву 5,6 млрд дол. Виявлено виклики для монетарної політики центральних банків.