МАРКЕТИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОСЕРЕДНИКІВ НА РИНКУ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТОВАРІВ - Маляр, Роман (Сталий розвиток економіки, 2026)
Враховуючи необхідність підвищення рівня енергоефективності, зокрема енергозбереження будівель, як для фізичних, так і для юридичних осіб, обґрунтовано доцільність активізації маркетингової діяльності посередників на ринку енергозберігаючих товарів з метою охоплення ширшого кола споживачів. На прикладі ТОВ "МІЗОЛ", одного із провідних постачальників будівельних матеріалів та рішень для енергозбереження, визначено вплив маркетингової діяльності на фінансові показники підприємства на цьому ринку за допомогою лагової економіко-математичної моделі впливу витрат на збут, до яких належать витрати на маркетинг, на дохід від реалізації продукції. Статистична значущість побудованої моделі перевірена коефіцієнтом детермінації, критеріями Фішера, Дарбіна-Уотсона та фон Неймана. На підставі цієї лагової моделі визначено, що зростання витрат на збут на 1 % призведе до зростання доходу від реалізації ТОВ "МІЗОЛ" на 0,92 % при незмінних інших умовах, що свідчить про необхідність активізації маркетингової діяльності ТОВ "МІЗОЛ".