КАРТОГРАФІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ У СТРАТЕГІЧНОМУ ПЛАНУВАННІ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Калина, Тетяна; Гайша, Олександр; Арамян, Армен (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади та прикладні можливості картографічного моделювання у стратегічному плануванні територіального розвитку. Обґрунтовано роль картографічних моделей як знаково-інформаційних та аналітичних інструментів, що забезпечують інтеграцію різнорідної просторової інформації, виявлення закономірностей територіального розвитку та науково обґрунтоване прийняття управлінських рішень. Показано переваги багатокритеріального підходу до класифікації картографічних моделей і доведено доцільність розгляду картографічного моделювання як наскрізного елемента стратегічного планування. Проаналізовано функціональну роль картографічного моделювання на основних етапах стратегічного планування територіального розвитку. Особливу увагу приділено сценарному підходу та методиці побудови сценарних картографічних моделей, що ґрунтується на поєднанні методів просторового аналізу, прогнозування та експертного оцінювання. Доведено, що застосування картографічного моделювання підвищує просторову обґрунтованість стратегічних рішень, адаптивність стратегій розвитку та ефективність управління територіальними трансформаціями.