ФРАГМЕНТАЦІЯ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ: ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ ТА ОЧІКУВАННЯ - Вишневська, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2026)
Зміни, які відбуваються під впливом геополітичних й геоекономічних чинників, посилили партнерство у межах об’єднань та пріоритетність захисту національних інтересів учасників. Сучасні світові процеси характеризуються політично обумовленим роздроблення, а торговельні, фінансові та інвестиційні потоки обмежуються політично пов’язаними партнерами. Геоекономічна фрагментація стимулює зміну ланцюгів постачання, збільшення прямих іноземних інвестицій у блоках, використання економічних інструментів, таких як тарифи, для стратегічного впливу, що впливає на глобальну ситуацію у торговельній сфері. Обґрунтовано, що домінанти глобальної невизначеності активізували процеси фрагментації. Очікування мають стриманий характер через невизначеність ситуації, зменшення ролі й рівня активності взаємодії між учасниками на засадах стратегічного партнерства. Глобалізаційні процеси трансформуються, а формат взаємодії між учасниками світового ринку фрагментується.