ФІНАНСОВА МОДЕЛЬ ОСВІТНЬОГО ЦЕНТРУ НА ОСНОВІ ФРАНЧАЙЗИНГУ: КЕЙС-АНАЛІЗ - Когут, Мар’яна; Дубинецька, Павлина; Грубінка, Ігор; Содома, Руслана (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено інвестиційну привабливість та стратегічну доцільність відкриття освітнього бізнесу на основі франчайзингової моделі в Україні. У якості практичного прикладу проаналізовано реальний кейс із деталізованими розрахунками витрат, виручки, термінів окупності та ефективності інвестицій. Методологія дослідження базується на застосуванні інструментів інвестиційного аналізу, включаючи показники чистої приведеної вартості, внутрішньої норми дохідності, індексу прибутковості, рентабельності інвестицій, а також моделювання грошових потоків на етапі першого року функціонування бізнесу. Особливу увагу приділено збалансованості структури інвестицій між матеріальним забезпеченням і нематеріальними активами, що робить модель привабливою для представників малого бізнесу. Практична значущість дослідження полягає в наданні ефективного прикладного інструменту для запуску освітнього проєкту, що може бути масштабований в регіонах України, особливо в умовах відновлення після війни, коли освіта відіграє ключову роль у забезпеченні сталого розвитку.