БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ ТА ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Пилипенко, Соломія; Банера, Надія; Демко, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено бюджетування як інструмент управлінського обліку та складову системи фінансового управління підприємством. Розкрито його економічну сутність, визначено місце у структурі управлінського обліку та обґрунтовано значення бюджетних показників у процесі прийняття управлінських рішень. Проаналізовано функції бюджетування у плануванні витрат, доходів, управлінні грошовими потоками та забезпеченні фінансової стійкості. Особливу увагу приділено використанню аналізу відхилень як інструменту оцінки ефективності управлінських рішень та формуванню системи зворотного зв’язку. Визначено основні проблеми впровадження бюджетування на підприємстві та запропоновано напрями удосконалення системи бюджетування, що сприятиме підвищенню ефективності управління фінансами в умовах нестабільного бізнес-середовища.