МІЖНАРОДНА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЯК ДРАЙВЕР ПОВОЄННОГО ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ. ДОСВІД ЯПОНІЇ - Калюжна, Наталія; Виноградов, Артем; Дубовик, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Повоєнна відбудова є одним із найскладніших і водночас найважливіших етапів у розвитку будь-якої країни, що зазнала масштабних руйнувань внаслідок збройного конфлікту. Вивчення успішних кейсів постконфліктної реконструкції країн світу становить важливу аналітичну базу для формування ефективної стратегії повоєнного відновлення України в умовах сучасних викликів. Високий потенціал адаптації до практики повоєнної відбудови України має досвід Японії, оскільки він є показовим прикладом ефективного поєднання міжнародної фінансової допомоги, державної координації та інституційних реформ. В статті акцентовано увагу на особливій ролі міжнародного фінансування в повоєнній інфраструктурній модернізації та стрімкому розвитку японської економіки після Другої світової війни. На підставі кореляційного аналізу досліджено взаємозв’язок між обсягами допомоги США та ВВП Японії у 1946-1952 рр. як періоду, під час якого країна перебувала під прямим управлінням американської адміністрації та отримувала найбільше зовнішнє цільове фінансування. Обґрунтовано, що зовнішня підтримка відіграла важливу роль на початковому етапі стабілізації країни, тоді як у подальшому розвитку Японії відіграли внутрішні чинники та ефективна політика національного уряду, спрямована на всебічну інфраструктурну модернізацію економіки. Також підтверджено надзвичайно високий темп приросту прямих іноземних інвестицій в розвиток Японії після переходу до самостійної економічної політики у 1950-1956 рр., що свідчить про стрімке зростання довіри іноземних інвесторів. На підставі порівняльного аналізу визначено та систематизовано ключові аспекти адаптації японського досвіду повоєнного відновлення до впровадження в Україні, а саме: регіональна рівність, роль зовнішньої допомоги, внутрішня стабільність, адаптація моделі відбудови, унікальність національного контексту. Обґрунтовано, що ефективна повоєнна відбудова вимагає поєднання міжнародної фінансової допомоги з активною роллю держави у проведенні реформ і створенні сприятливих умов для прямих іноземних інвестицій.