ФІНАНСОВІ ІННОВАЦІЇ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОГО БАНКІВСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Стоянець, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено роль фінансових інновацій як ключового чинника трансформації світової банківської індустрії в умовах глобалізації. Автором проаналізовано перехід від традиційних банківських моделей до цифрових екосистем та платформних рішень. Основну увагу приділено комплексному дослідженню трансформаційних процесів у банківському секторі, що зумовлені глобальними економічними детермінантами та стрімким розвитком технологій Індустрії 4.0. У роботі обґрунтовано, що сучасна репріоритизація інноваційного розвитку національних господарських систем вимагає переходу від консервативних моделей фінансового посередництва до відкритої, інтелектуалізованої та цифрової стійкої архітектури. Центральне місце в дослідженні посідає систематизація чотирьох фундаментальних напрямків банківських трансформацій як екосистемної, інфраструктурної, когнітивної та адаптивної. Наукова новизна статті полягає у концептуалізації «адаптивного банкінгу» як вищої форми еволюції клієнтського досвіду. На основі аналізу можливостей генеративного штучного інтелекту обґрунтовано модель «Just-in-Time Finance», за якої фінансові продукти динамічно синтезуються у реальному часі відповідно до контекстуальних потреб споживача. Зроблено висновок, що інтеграція зазначених інновацій є стратегічним імперативом для забезпечення макроекономічної стабільності та конвертації технологічного потенціалу в реальні показники суспільного добробуту.