АНАЛІЗ ТОВАРНОЇ ТА ГЕОГРАФІЧНОЇ СТРУКТУРИ ЕКСПОРТУ РЕГІОНУ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОТОКІВ - Хоробчук, Олег; Пілько, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням оцінювання та аналізу товарної та географічної структури зовнішньої торгівлі регіону на прикладі Івано-Франківської області. Особлива увага відведена питанням аналізу факторів котрі визначають товарну структуру та обсяги ключових статей експорту товарів регіону за період 2000 – 2024 років. Побудовані моделі аналізу обсягів експорту за ключовими статтями дозволили відслідкувати характер впливу найвагоміших факторів на показники зовнішньої торгівлі в тому числі і з лаговими ефектами. Проведений аналіз географічної структури товарного експорту Івано-Франківської області дозволив відслідкувати динаміку зміни часток окремих країн в зовнішньоекономічному товарообороті регіону. Запропонований можливий підхід до проведення аналізу динаміки зміни географічної структури експорту регіону до п’яти найбільших країн-імпортерів з урахуванням реальних значень вартісних показників обсягів поставок товарів дав змогу за допомогою показників схожості динаміки прогнозу порівняти динаміку даних щодо реального експорту топ 5 галузей та топ 5 країн і визначити топ 3 країни експорту для кожного виду продукції регіону яка експортується.