ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Бондаренко, Світлана; Науменко, Микола (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню системи фінансового забезпечення Збройних Сил України в умовах воєнного стану. Проаналізовано динаміку видатків на національну безпеку та оборону, які зросли з 286 млрд грн у 2021 році до 2,97 трлн грн у 2024 році, що становить збільшення у 10,4 разу. Досліджено структуру джерел фінансування: бюджетні асигнування, внутрішні державні запозичення та міжнародна допомога, яка станом на кінець 2024 року становила 267 млрд євро. Виявлено системні проблеми: накопичення дебіторської заборгованості, нерівномірність міжнародної допомоги, обмеження прозорості з міркувань безпеки. Обґрунтовано напрями підвищення ефективності: реформування оборонних закупівель за стандартами НАТО, диверсифікація джерел фінансування, удосконалення фінансового контролю.