МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В УМОВАХ ВИСОКОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА ВОЄННИХ РИЗИКІВ - Лутковська, Світлана; Довгань, Павло (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено методичні підходи до оцінки економічної ефективності диверсифікації джерел енергії в умовах високої невизначеності та воєнних ризиків. Обґрунтовано, що сучасний стан енергетичної безпеки України потребує стратегічного переходу з орієнтацією на децентралізацію та локалізацію виробництва енергії. Систематизовано основні методичні підходи, включаючи аналіз концентрації (індекс HHI), вартість незабезпеченої енергії (VoLL), показник стійкості (Resilience Index) та середньозважену вартість енергії (LCOE). Запропоновано інтегральний показник стратегічної стійкості та ефективності диверсифікації (ISRED), який дозволяє перейти від оцінки суто фінансового прибутку до оцінки вартості збереженого потенціалу енергосистеми. Розроблено шкалу інтерпретації результатів та відповідний алгоритм багатокритеріального відбору проєктів.